Mail
Sign my Guestbook from Bravenet.com Free Guestmap from Bravenet.com 
Please place your pin on our new
Cotonfriends world-map
     

Forsiden
Nyheter

Hundene
Rasen
Valper
Stamtavler
Våre Champions
Valpekjøp

Butikk
Presseklipp
Stell av Coton
 

Se vår nettbutikk med hundeutstyr www.doggia.no 

Noen  råd og vink før du bestemmer deg.

Gå aldri og se på en valp før du har satt deg godt inn i rasens fordeler og ulemper, og funnet den rasen som passer for deg , ditt behov, din tid og ditt engasjement. Det er lett å la seg blende av et par søte valpeøyne. Gå gjerne på en utstilling å se hundene og snakk med eierne. Besøk oppdretter og se hvilke forhold valpen er vokst opp under. Se både mor far og eventuelt søsken. Hvis hannhunden ikke bor hos oppdretter, spør etter bilde og  eventuelt premiering. Coton bør ha en minimumspremiering  på utstilling før de settes i avl . Dette er for å bevare rasetypisk utseende. Bare den beste halvparten av hundene skal brukes i avl.

Valpeformidling:
Alt hvitt, søtt og loddent er ikke nødvendigvis en Coton. 
Hunder i Norge bør selges registrert med stambok fra Norsk Kennel Klubb,  chipset, og med veterinær attest. Får du ikke det er det ikke en seriøs oppdretter, og du bør styre unna.
NKK og BolCot gir etiske retningslinjer til avls arbeidet til dyrenes beste. Max 5 kull fra en tispe i hennes levetid, minimums alder på tispen før parring er 20 mnd etc. Hvis oppdretteren ikke følger disse minimumsreglene  vil det si at de ikke får formidlet valpene gjennom Bolcot's  valpeformidling.  Kjøper du en  valp utenom raseklubbens valpeformidling www.bolcot.com, kan du være med på  utnyttelse av forsvarsløse dyr. Det vil dessverre alltid være  oppdrettere som har maksimal inntjening som mål på bekostning av avlsdyrets ve og vel. 

Avl:

Vil du kjøpe Coton for å drive med avl for pengenes skyld, bør du heller finne en annen rase. Disse får  små kull, 1-3 er ikke uvanlig. Gjennomsnitt er 3 valper. En avisrute er mer innbringende i forhold til innsats.  Etter at utgifter til innkjøp av hund, helseundersøkelser, øyenlysning, parringsavgifter, reise til og fra hannhunn, foring, utstilling, utstyr, fødselshjelp, registrering og chipsing er trukket fra så er det ikke mye overskudd igjen. Det kan i beste fall være med på å finansiere deler av ditt hundehold .  For å være oppdretter må du ha en stor interesse for rasen og dens beste . Du må også ofre mye tid og innsats på å sette deg inn i genetikk, avl, oppdrett og  gå på utstillinger, stell av valper søk etter passende hannhund etc.
Hvis du etter noen år og gode utstillingsresultater med en sunn og fin premiert tispe med bra gemytt ,  finner ut at du har tid, anledning og økonomi til å  ha et valpekull  er jeg gjerne behjelpelig med råd og vink, og til å finne den rette hannhund.
Her kan du lese litt om hva det vil si å være oppdretter.
                                                                                Se Astrid Indrebøes artikler i Hundesport Anbefales!!!
Økonomi /forsikring:
En frisk hund kan koste deg fra ca 8000,- i året og mer hvis den plutselig trenger undersøkelse/behandling.
Et lite dyrlegebesøk med blodprøver kommer fort opp i  kr.2-3000,- i tillegg. Vi anbefaler å tegne livs og veterinærforsikring på hunden i Agria . Med dekning på 40.000,- i veterinærutgifter pluss pluss kan du i værste fall allikevel få en utgift på egenandel på kr.20.000,- hvis hunden får en alvorlig sykdom som trenger spesiell behandling.
Selv med de sunneste gener kan sykdom oppstå helt av seg selv, har vi og mange erfart .
Det er viktig at eier har økonomisk mulighet til å ta ansvar for hundens helse.
Mener du at det bare er en hund og at man bruker ikke penger på en syk hund, eller man gir ikke hunder medisiner så er du nok ikke den valpekjøperen vi ønsker for våre valper.


Ansvar:
Dere må ha satt dere godt inn i hva det vil si og ha hund. Disse kan bli opptil 18 år gamle så det er et stort ansvar. Barn må ikke være den som har ansvaret. Heller ikke bør små barn være alene med hunden. De krever daglig mosjon og  mental stimulering som læring av triks, nye opplevelser , apportering, få bruke nesen sin til å snuse opp ting, som godbiter, eller spor eller kantareller for den saks skyld. 
En hund er ingen katt. Valper må løftes  med begge hender, og holdes godt når du har dem på fanget. De kan ikke overlates til seg selv i en sofa eller høye møbler da de faller ned med hodet først og kan bli alvorlig skadet og i verste fall dø eller måtte avlives.

    Alene hjemme?
Coton er "selskapshunder" og trives best sammen med  mennesker og  andre hunder. Hunder er flokkdyr og Coton spesielt  trives ikke med å være så mye alene. De er svært nært knyttet til sin eier. Hvis du har en travel hverdag hvor du er mye borte og hunden blir overlatt mye til seg selv både dag og kveld, så er ikke dette rasen for deg. Hunden må dessuten gradvis trenes til å være alene. 
Våre valper skal ikke oppbevares i bur, annet enn til transport i bil, på utstilling og hos veterinær. Vi har en klausul i kontrakten hvor kjøper må skrive under på dette. I Sverige er det forbudt å ha hunder innestengt i bur.
 

Ferier:
Tenk også over hva dere skal gjøre med hunden hvis dere reiser bort. Jeg fraråder å sette hunden på stor kennel hvis dere reiser bort, da de trives best i nærheten av mennesker og tåler dette dårlig. Familie kennel er mye bedre. Jeg kan være behjelpelig med pass for mine valpekjøperes hund hvis det passer.
 
Pels:
Coton har lang tykk pels som krever daglig børsting.  Ca 10-15  hver dag. Det beste er å holde pelsen i sjakk hver dag eller så ofte som mulig da slipper du de store problemene. Coton tåler heller ikke å ha så mye floker og sammenfiltret pels da den kan få hårsekkbetennelser. Dessuten vil det lugge og klø når den beveger seg, som igjen fører til at hunden klør seg og får større floker og det blir enda mer jobb.
Valpen vil ofte få et pelsskifte i alder 8 mnd til ett år som kan være ganske tøft. Da flokes pelsen på et øyeblikk og man kan bli svært så frustrert. Noen Cotons har blitt barbert i den alderen. Jeg kan gjerne bistå med råd og hjelp til valpekjøperne mine i krisesituasjoner.
Coton er såkalt røytefri. Dvs. at den ikke slipper  pelsen i løpet av kort tid som andre hunder, men feller litt jevnt og trutt som vi mister hår. Dette medfører at du vil finne lange hvite hår i møbler på klær og tepper osv. Spesielt rundt børsting blir det mye hår. Hannhunder ser ut til å miste mindre hår enn tisper.

Oppdragelse:
Jeg råder dere til å ta med valpen på valpekurs  og sosialisere hunden med mennesker og andre hunder.  Denne rasen tåler dårlig jern-disiplin og fysisk avstraffelse .  Bruk  en kjærlig men fast oppdragelse. Positiv forsterkning er veien å gå her: Ros det som er bra og overse det som er dårlig. Bruk gjerne "klikker-trening" for å lære nye tricks. Disse hunden vil gjøre sin eier til lags bare de får sjansen. De har også en såkalt bløt strupe og må derfor ikke ha strupebånd og oppdras med røkk i båndet o.l.
Husk at valpen har følelser som oss, de kan bli både triste , lei seg og redde.
 
 Utstilling:
Jeg er mest opptatt av at valpene våre skal få et godt liv. Men jeg vil noen ganger  kunne ønske å låne valpene våre med på et par utstillinger hvis det blir en  pen hund. Det må selvfølgelig avtales  og godkjennes med dere, hvis dere ikke har lyst til å gå selv .  En utstilling er  en vurdering av avls-arbeidet vårt , om vi er på rett spor og således viktig, dessuten er det veldig morsomt og sosialt.

Avreise:
Valper må hentes hos oss, vi sender ikke valper. Dere får med  instruksjoner for pelsstell og foring og stell og oppdragelse, bokforslag, vaksinasjon etc. . Alle valper får også med seg et lite teppe med kjente og trygge lukter fra mor og kullsøsken til sitt nye hjem, så overgangen skal gå best mulig, samt noen leker ,  valpefor, skål, sele mm.
Valpene våre levers forsikret for "skjulte feil" og dere kan fortsette valpeforsikringen uten karenstid fra overtakelsen.

Jeg synes det er viktig å holde kontakten med valp og valpekjøpere, og  vil stå til rådighet for spørsmål og hjelp så godt jeg kan. Jeg setter stor pris på julekort, bilder og  tilbakemeldinger fra valpekjøperne våre.
Våre valper leveres med livslang "Support".
Har du fremdeles lyst på en liten Coton-valp så send oss en mail ,ring eller skriv en melding i gjesteboken vår.


Lykke til!
Denne boken bør du lese hvis du skal få eller har hund.