Mail
Sign my Guestbook from Bravenet.com Free Guestmap from Bravenet.com 
Please place your pin on our new
Cotonfriends world-map
     

Forsiden
Nyheter

Hundene
Rasen
Valper
Stamtavler
Våre Champions
Valpekjøp

Butikk
Presseklipp
Stell av Coton
 

 

Stell av Coton:

Noen  av de tingene du kan trenge til det daglige stellet av din Cotonvalp er :

 Kam, Balsamsprayer, børster, Godbiter, Hårspenner, hårstrikker, halsbånd/sele og en praktisk negleklipper som passer vår rase . Den første tiden er det best å bruke en sele på valpen.

Pels:

 Pelsen bør børstes daglig, eller minst 2- 3 ganger  i uken. Gjør børstingen til en positiv opplevelse for valpen. Når den har vært flink og tålmodig en liten stund får den en godbit. Så må den være flink en stund til før neste godbit. Forlang gradvis mer og mer samarbeidsvilje. Bruk en børste med lange metall tenner. Gjerne en Vellus eller All #1 System børste .  En Mason Pearson børste med plast og naturbust kan også være fin å bruke.  Eller en såkalt MP detangler med kun plast bust.
 Du vil også trenge en karre til floker på bena etc.
Du kan også trenge en  kam.   Før du børster spray på f. Vellus Static Stabilazor.  Børst igjennom hele pelsen. Floker separeres og deles først med fingrene . Bruk deretter den lille Vellus pocket børste børsten eller en Les Pooch karre og forsøk å gre ut floken mens du holder igjen  innerst på hårene så det ikke lugger. Du kan også sette floken inn med Vellus satin Cream. Du kan bruke ytterste tann på kammen og forsøk å løs opp flokene litt og litt. Begynn ytterst og jobb deg innover. Dette tar tid, men selv den mest flokete pels kan fikses med litt tålmodig og systematisk arbeid. Hvis flokene er helt filtret som tovet ull, spray dem med de-tangler, eller gni dem inn med Vellus Satin Cream og bruk en karre. Begynn ytters og jobb deg gradvis innover.

Mange velger å begynne nederst på bena og jobbe seg oppover. De saftigste flokene kommer nok på bena, så det er kanskje en god ide. Vær forsiktig med tærne. Flokene mellom tærne er vonde å gre ut. Hunden din er spesielt redd for fram-potene sine. Mange foretrekker å lære hunden å ligge på siden på stellebordet, andre legger hunden på ryggen i fanget sitt for å gre bena. Det kan være en fordel å lære hunden begge deler. Både for veterinær undersøkelser og pelsstell.Floker mellom tærne oppå foten kan klippes vekk. Også de under armene. På kroppen børster du systematisk igjennom all pelsen. Lag gjerne skiller hvor du børster  litt og litt hår over slik at du til slutt har gått igjennom all pelsen.

Valpepelsen:
Det er veldig viktig å børste valpen nærmest hver dag for å venne den til det. Når pelsskiftete starter ved ca 9 mnd alder er det for sent å begynne treningen. Da må du børste flere ganger om dagen for å holde pelsen nogenlunde i orden, og slippe å klippe ned hunden din. Gir du først opp og klipper ned pelsen, får du kanskje aldri opp full pels igjen. Den nye pelsen som vokser ut kan  nemlig være spesielt vanskelig, tett og floker enda lettere.  Hold ut pelsskiftetiden, den varer bare noen måneder. Mye spraybalsam og børsting er et godt råd .   For eksempel Vellus Static Stabilazor.
Bading: Du kan bade hunden din hver uke, men gjerne sjeldnere Det er VELDIG viktig at den er nybørstet og flokefri før badet. Bad aldri en flokete hund. Den blir bare verre. Bruk en spesiell shampoo for hund. Merker jeg kan anbefale er Vellus eller All #1 System shampoo og balsam.

De fleste produkter skal blandes ut i vann. I Norge har vi en spesiell vannkvalitet med bløtt vann som gjør at sjampoen skummer lettere. Du skal derfor blande ut sjampo og balsam mer enn det som står på flasken.   Prøv deg gjerne litt frem. Noen hunder kan ha litt sart hud og tåler ikke så mye parfyme og sterke såper.
Man bør putte en bomullsdott med litt olje på i hundens ører før badet. Dette har jeg aldri fått til å sitte, men prøv gjerne .
Bløt hunden i lunkent vann, aldri varmt da det får pelsen til å løsne og de små skjellene i hårene til i stå rett ut og pelsen floker da lettere. Hell sjampoen over hele hunden og masser forsiktig inn i pelsen. Ikke ”skrubb” men klem sjampoen inn i pelsen. La hunden stå noen få minutter og skyll før du eventuelt repeterer prosessen. Skyll grundig over alt. Ta gjerne av dusjhodet og lå strålen gå helt inn til huden (ikke så hardt trykk) og skyll helt til du er sikker på at hver minste såpepartikkel er helt borte, og skyll da enda en gang ekstra. Fordel balsamblandingen i pelsen og ta litt ekstra på bena og bak ørene eller der hunden pleier å få floker. I pelskifteperioden vil det si over alt.  I flokeperioder bruker jeg mye balsam i pelsen . Men den må  skylles helt ut. Den bør ihvertfall sitte i opptil 10 minutter før den skylles ut.

Sett hunden på et håndkle og tørk den ved å klemme pelsen i håndkle . Ikke frotter. Da blir det bare floker.

Tørk pelsen med en kraftig føhner med kun lunken varme.  Spray gjerne litt Ice on Ice eller Vellus Static Stabilazor på først. Noen mener  at å tørke hunden først og så børste er det beste for pelsen. Jeg synes det går fortere å tørke hunden når jeg børster pelsen samtidig. Jeg bruker et utstillingsbord og en fastmontert holder til føhneren. Det er veldig viktig å tørke pelsen veldig grundig med føhner systematisk. På sommeren kan den løpe ute å tørke hvis det er varmt.  Coton tåler dårlig å gå med fuktig hud og pels. Den minste fuktighet som er igjen i pelsen når den legger seg, kan gjøre så den begynne å klø noen timer etter å ha bli badet. Bad gjerne på dagen slik at hunden din også kan løpe rundt og lufttørke før den legger seg for kvelden.

Ører: 
Ørene kan renses med en bomullsdott med ørerens på hver uke eller ved behov. Tørk bare i det ytterste øret. Ikke inn i øregangen. Alle hårene inne i ørene skal nappes ut jevnlig. Bruk neglene/fingrene.  Hvis det lukter surt av ørene kan det være tegn på at noe er galt. Du kan bruke Optima PH ørerens ved milde øreproblemer. Dette kan også brukes forebyggende.
 
Øyne: Bør sjekkes for hårstrå som stikker  inn i øynene. Utflod fra øynene fjernes fra øyenkroken hver dag. Bruk gjerne en Q-tips med litt lunkent vann. Gre med en liten spesialkam og om nødvendig påfør litt barnepudder med en liten tannbørste for å tørke opp fuktighet. Fuktighet kan gi rød misfarging av pelsen under øynene og i barten.  Jeg pleier å nappe ut med neglene de få hårstråene som er akkurat i øyenkroken slik at de ikke irriterer øyet. Noen ganger kan Coton få tette tårekanaler. Disse kan ”skylles ” av veterinæren under bedøvelse på få minutter.  Har man et rennende øye problem over tid bør det taes opp med veterinæren, da det kan være forskjellige årsaker som øremidd, allergi el. som er årsaken.
Mange Cotons har ikke blitt bedre etter å ha skylt tårekanalene. Jeg har hatt best resultater med intens innsats med Jean Peau øyenbadevann, dryppet i øynene noen ganger hver dag. Og vasket det fuktige under øyet med en bomullsdott med samme middel .  Etterpå brukes en barnetannbørste til å påføre potetsmel  eller talkum som vil trekke til seg fuktigheten. 

Tenner: Tenner bør pusses en gang i uken, med egen hundetannkrem. Micromed til å tre på fingeren er fin.  Ikke fluor. Tren hunden fra den er valp. Gi en godbit når den er ferdig. Hvis hunden får tannsten og dårlig lukt fra munnen bør den få fjernet tannsteinen med ultralyd hos veterinæren. Fjerning av tannsten gjøres ca 2 ganger i året, men varierer fra hund til hund. Foring med tørt tørrfor reduserer mengden tannsten. Likeledes tørre hundekjeks og tyggebein av hud el. Søt mat som boller og kaker er ikke sunt for hunder og tennene deres og kan også gi skader på øynene.

Klør: Bør klippes regelmessig. Gjerne en fast dag hver uke.  For lange negler kan gi feilstilling i bena og kan føre til bevegelsesproblemer. Pass på så du ikke klipper inn på den rosa nerven i kloen. Sitt gjerne i motlys, da synest nerven godt. Når valpen er liten kan du bruke en negleklipper for mennesker. Etter hvert må du ha en for hunder. Legg valpen på ryggen eller siden og ro den ned med å stryke den på magen. Hold labben godt og klipp forsiktig. Vær vennlig men bestemt. Blir hunden urolig, si nei rolig men bestemt og vent til den roer seg igjen før du fortsetter. Ros og gi en liten godbit for hver klo i starten. Øk kravene til samarbeid etter hvert. Bruker du makt her har du et klo klippings problem for alltid.

Poter: Klipp pelsen mellom potene med en liten saks med runde tupper.  På vinteren setter is og snø seg i pelsen  mellom potene og kan lage isklumper  under føttene. En smal barbermaskin kan også brukes. Klipp gjerne pelsen rundt labbene også så hunden ikke tråkker på pelsen sin. På vinteren kan hunden din trenge litt potesalve hvis hunden sprekker opp. Sjekk potene jevnlig for sprekker og sår. Skyll potene etter at hunden har gått  i vei-salt.

Kjønnsorganet:
Penis/Vulva: Klipp hårene rundt vulva og ytterst på penis for hygienens skyld. Ikke barber på penis, mange får veldig kløe etterpå.  Du kan også klippe litt akkurat rundt endetarmsåpningen. Prøv å unngå at det ser ut som en blink…

Hvordan få det til å fungere
 Et råd for å få det daglige stellet til å fungere. Vær vennlig men bestemt. Blir hunden urolig, si nei rolig men bestemt og vent til den roer seg igjen før du fortsetter. Når hunden har vært flink, må den belønnes med masse godsnakk og  kos og klapp og gjerne en godbit. Belønn for små seire  i starten og øk kravene for godbit etter hvert . Det kan også overføres på alt fra å gå pent i bånd, til å lære å være alene hjemme. Kjeft og hardhendt behandling vil bare skremme hunden og den  vil miste tilliten til deg.  



 Lykke til !

Det du trenger finner du på:


Doggia hundeutstyr

Området ble sist oppdatert 23.10.11.