Mail
Sign my Guestbook from Bravenet.com Free Guestmap from Bravenet.com 
Please place your pin on our new
Cotonfriends world-map
     

Forsiden
Nyheter

Hundene
Rasen
Valper
Stamtavler
Våre Champions
Valpekjøp

Butikk
Presseklipp
Stell av Coton
 

Om Coton de Tulear:
 

 

Coton har en meget karakteristisk "outline" med en lett buet overlinje og er mye lengre enn høy (2:3) Halen henger ned når den står og bæres høyt når den går. Pelsen er myk og bomullsaktig.

La deg ikke lure av utseende: denne hunden er tøffere enn du tror!!  I USA har den vært en av de raskest voksende rasene i en del år. I Finland ble Coton den mest registrerte rasen 2003 i den Finske Miniatyrhundklubben med 373 nye hunder,  foran bl.a. Bichon Havanaise, Kinesisk nakenhind og Malteser .   Coton er glade, raske, intelligente, lekne, morsomme, røytefrie , og er allergivennlige. De har heller ikke den karakteristiske "hundelukten" selv når de er våte.   De er meget hengivne mot sin eier, sterke, friske og lever lenge. Pga deres noe spesielle vinkler i bena, har de en egenartet måte å gå på. De har en hoppende gange. Coton de Tulear skal ikke bli trukket  for ikke å gå pent i utstillingsringen. Den skal hoppe og danse litt.  De krever daglig børsting.  De har en nesten selvrensende pels, som gjør at skitten kan børstes ut når pelsen er tørr, såfremt man ikke har vasket ut alt lanolinet med sterke shampoer.  Det er litt forskjellig hvor mye man vasker, men alt fra hver uke til noen ganger i året etter hva man selv føler for. Pelsen har en bommullsaktig konsistens, derav navnet Coton de Tulear som betyr Bomull fra Tulear, som er en havneby på Madagaskar.  Det er forskjellige historier om Cotons opprinnelse. Man regner med at rasen har oppstått ved at rike menneskers selskaps hunder har reddet seg i land på Madagaskar  ved skipsforlis og  krysset seg med lokale terriervarianter. Noen sier også at sjørøvere brakte dem med seg fra skipene.  De første nedtegnelser om Coton på Madagaskar er visstnok fra slutten av 1500 tallet.  De omtales som  vaktsomme og ville revelignende hvite hunder som jaget i flokk.  Coton skal være en av få hunderaser som har vært utsatt for naturlig utvalg i ca. 400 år.   Klimaet var hardt og hunder med den minste svakhet bukket fort  under i bushen på Madagaskar.  I den stekende solen ble også et noe lysere pigment sort og derfor godtas også en tobakksfarget snute i hht standarden. Den fluffy hvite pelsen fungerte som beskyttelese for den stekende solen lik beduinenes kles drakt.  Cotons lever på Madagaskar fremdeles og er deres Nationalhund.
Her er en reportasje om
Cotons på Madagaskar i 1999 på engelsk. 
Coton er en hvit miniatyrhund og hører inn under Bichon- gruppen, men har f.eks. Bedlington Terrier  og derav Whippet i seg. Slik har den både smidighet, hurtighet og en god porsjon terrier i seg. Det sies at de også stammer fra Vannspanielen, og mange Cotons er glad i å bade.
Coton har mange kallenavn. bla. The anti depression dog, the little clown, The little white Devil.
Coton er også kjent som Krokodillehunden, ikke fordi den jaget Krokodiller , men den ble brukt til  å avlede Krokodillene når buskapen skulle krysse noen av de mange elvene på Madagaskar.  Cotonene ville bjeffe og løpe langs bredden og tiltrekke seg oppmerksomheten fra krokodillene mens buskapen gikk trygt over lenger opp der elven var smalest. Når alle dyrene var trygt over løp Cotonene i fullt firsprang etter og svømte over elven, før krokodillene rakk å skjønne hva som  hadde skjedd. 
En Coton skal ha naturlig lang pels og skal ikke klippes hvis den skal stilles ut. Selvom Coton blir født i forskjellige fargevarianter som kan blekes etterhvert, så skal de som voksne gi inntrykk av å være en hvit hund. Her kan du se noen
fargevarianter.  Rasen er svært intelligent og bl.a. i USA har Coton gjort det veldig bra i Agility og Lydighet. Rasen er en "varsler" opprinnelig, og derfor bjeffer den (varsler) endel. Men når folk er innefor døren og hilsingen er overstått, er de bemerkelsesverdig rolige og avslappet. De er veldig tilpasningsdyktige og med riktig sosialisering omgås den både  barn ,andre dyr og  hunder uten problemer.

Du kan lese mer om rasen og rasestandarden i Dommerkompendiet som er laget av  Inger Ronander og Liv Anne Ugland for Dommerkonferansen for Coton de Tulear i Mars 2004 i regi av Norsk Miniatyrhundklubb.

 

 

 

 

Området ble sist oppdatert 24.10.11.